ÅRSKRÖNIKA 2022

ÅRSKRÖNIKA 2022

Då lämnar vi år 2022 ett år som bjudit på mycket spännande, roligt och utvecklande gällande min roll som privatpraktiserande psykoterapeut, handledare och föreläsare. Men också ett år som utanför verksamheten stått för sorg och frustration i form av krig, unga män som dödar varandra och valtjafs. Så även om jag nu lyfter fram mina lyckliga stunder från detta år, vill jag ge de som genomgått olika svårigheter en kärleksfull nyårskram och önskar er ett behagligare 2023.


Jag tog efter sommaren det slutliga steget mot att inte längre vara anställd. Ett steg som kan ses enkelt, men det fanns många tankar kring detta. Och den främsta anledningen för min oro var att inte längre skulle ha fina och trevliga kollegor (öppenvården i Ystad) vid min sida och det andra var att jag inte lika ofta skulle få arbeta med barn och ungdomar i rummet då detta inte sker så ofta som privatpraktiserande. Men jag får indirekt arbeta med barn och ungdomar och detta genom att stärka deras föräldrars parrelation, att föreläsa till blivande föräldrar och då ha extra fokus på att deras pappor ska bli närvarande i familjelivet och att jag har äran att handleda olika arbetsgrupper som i sin tur stödjer familjer.


I PSYKOTERAPIN har jag fortsatt att erbjuda parterapi och generationssamtal. Jag har under hela 2022 varit fullbokad med kö vilket för mig låtit mig förstå att jag faktiskt gör ett bra arbete. Men eftersom jag inte har möjlighet att hjälpa alla som efterfrågare detta har jag valt att hyra ut min lokal till två kunniga och trevliga vänner/kollegor, Titte Hallin och Eva Thalén. Tillsammans ska vi göra vårt bästa för att stärka de vuxna relationerna under det kommande året.

Jag har även fått äran att träffa vuxna barn och deras föräldrar som valt att stärka relationen. Jag har format ett upplägg, som inspirerats av metoden ABFT och började att formas efter att jag hade äran att lyssna på Görel Fred och hennes intressanta arbete. Ett riktigt intressant arbete

.

Jag har under det gånga året träffat ett tjugotal arbetsgrupper i HANDLEDNING. Ett riktigt roligt och utvecklande arbeta både för mig och gruppen. Jag börjar finna mig själv i denna roll, något som skett både genom att lyckas och misslyckas. Grupperna har gett mig konstruktiv feedback som jag sedan tagit med i min egen utveckling. Inför år 2023 kommer jag fortsätta detta mycket roliga arbete, och kommer då behöva skära ner på psykoterapin.


Sist men inte minst vill jag skriva något om de MVC som valt att erbjuda min FÖRELÄSNING till blivande föräldrar, med extra fokus på pappan. Jag har äran att samarbeta med Barnmorskegruppen Öresund, Admira kvinnohälsa och Hälsomedicinskt center. Jag kände mig själv som en bortglömd pappa när jag skulle bli förälder för första gången. Av förståeliga själ hade man på både MVC och BVC störst fokus på mamma och barn, men då vi senare i barnens liv ofta hör talas om den frånvarande föräldern (pappan) ville jag genom denna föreläsning förebygga risken för en frånvarande förälder. Föreläsningen har med åren formats till en tvåtimmars onlineföreläsning som blivit attraktiv för båda föräldrarna. Jag har dock en önskan att det förebyggande arbetet även lyfts upp på regional nivå, och att det fortgår som pappagrupper efter födsel. För vi pappor är viktiga. Vi behöver ta större plats i familjelivet, men för att vi ska kunna göra detta behöver vi ges plats!


Så med denna ”korta” reflektion vill jag nu önska er alla ett underbart 2023!


Cyberkram från mig till er.